Wyjaśnienie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Johny94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
Podziękowania: 23 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

Wyjaśnienie

Post autor: Johny94 »

czy ktos mi wytlumaczy jak z jedno wyrażenie (podkreślone przeze mnie) zostalo przeksztalcone w drugie (równiez podkreslone), znajduje sie to w zalaczniku
Załączniki
zadanie.png
zadanie.png (18.53 KiB) Przejrzano 311 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

zostosowano wzór na sumę nieskończonego ciągu geomytrycznego:
\(S_n= \frac{a_1}{1-q}\)

\(a_1=1\)
\(q= \frac{5}{18}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

wyrażenie w nawiasie jest nieskończonym ciągiem geometrycznym

suma takiego ciągu wyraża się wzorem:
\(S=\frac{a_1}{1-q}\)

o ile \(|q| <1\)
ODPOWIEDZ