Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariusz07
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 14 sty 2011, 19:51
Podziękowania: 85 razy
Płeć:

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A.

Post autor: mariusz07 »

Rzucono 3 razy symetralną sześcienną kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A-na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek i nie wypadnie 1 oczko.Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Odp:P(A)=\(\frac {5}{18}\).
Bardzo proszę o pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkich możliwych wyników jest \(6^3=216\)

Zdarzeń sprzyjających jest \(5\cdot4\cdot3=60\)

\(P(A)=\frac{60}{216}=\frac{5}{18}\)
mariusz07
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 196
Rejestracja: 14 sty 2011, 19:51
Podziękowania: 85 razy
Płeć:

Post autor: mariusz07 »

Dziękuję za pomoc:-)
ODPOWIEDZ