Sześcian...

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Sześcian...

Post autor: RazzoR »

Czy w sześcianie o polu powierzchni bocznej 139,24 zmieści się kula o objętości 36 pi cm(sześciennych)
Proszę o obliczenia
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(Pb=4*a^2\\139,24=4a^2\\34,81=a^2\\a=5,9\\ \\V=\frac{4}{3}\pi*R^3\\36\pi=\frac{4}{3}\pi*R^3\\36*3=4R^3\\27=R^3\\R=3\\d=2R=6\)
6>5,9
W tym sześcianie nie zmieści się kula
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Dziękuje za rozwiązanie:)
ODPOWIEDZ