Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
ewelka-6
- Stały bywalec
- Posty: 412
- Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
- Podziękowania: 71 razy
Post
autor: ewelka-6 »
rzucamy szescieno kostko do gry i moneto. oblicz prawdopodopienstwo ze wyrzucimy co najwyzej 2 oczka lub reszke
-
radagast
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
\(A\) zdaraenie ,ze wyrzucono co najwyżej 2 oczka
\(B\) zdarzenie , ze wyrzucono reszkę
nalezy policzyć \(P(A \cup B)\)
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=P(A)+P(B)-P(A) \cdot P(B)= \frac{1}{3}+ \frac{1}{2} - \frac{1}{6}= \frac{2}{3}\)