liczba cztero cyfrowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

liczba cztero cyfrowa

Post autor: ewelka-6 »

z cyfr nalezacych do zbioru od 1 do 4 ukladamy liczbe czetero cyfrowo o roznych cyfrach. oblicz prawdopodopienstwo ze ta liczba jest mniejsza od 3000
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

\(\overline{\overline{\Omega}}=4!=24\)
liczby mniejsze od 3000 mają na pierwszym miejscu 1 lub 2, czyli
\(\overline{\overline{A}}=2\cdot 3\cdot 2\cdot 1=12\)
zatem
\(P(A)=\frac{12}{24}=0,5\)
ODPOWIEDZ