średnia z próby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elsewhere
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 19 paź 2010, 20:41
Podziękowania: 45 razy
Płeć:

średnia z próby

Post autor: elsewhere »

We wszystkich klasach trzecich pewnego liceum przeprowadzono próbną maturę z matematyki . W 32 osobowej klasie 3a średnia liczba punktów wyniosła 25, w 25 osobowej klasie 3b- 30, zaś w klasie 3c-32. Ilu uczniów z klasy 3c pisało próbną maturę z matematyki, jeśli wiadomo, że średnia liczba punktów z próbnego egzaminu dla wszystkich klas była równa 28,575 ?

Proszę o dokładne wytłumaczenie, jak to rozwiązać :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

n- liczba uczniów klasy IIIc
Średnia całości to suma całości podzielona przez wszystkich uczniów klas trzecich
\(\frac{25\cdot32+30\cdot25+n\cdot32}{32+25+n}=28,575\\\frac{1550+32n}{57+n}=28,575\\1550+32n=28,575(57+n)\\1550+32n=1628,775+28,575n\\3,425n=78,775\\n=23\)

Maturę pisało 23 uczniów klasy IIIc.
ODPOWIEDZ