Student umie odpowiedzieć..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia27792
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2010, 19:28
Podziękowania: 18 razy

Student umie odpowiedzieć..

Post autor: kasia27792 »

Student umie odpowiedzieć na 30 pytań spośród 45 zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym. Losuje cztery pytania. Jeśli odpowie na 4 pytania, otrzyma ocenę bardzo dobrą, na 3 pytania - dobrą, na 2 - dostateczną. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) otrzyma ocenę bardzo dobrą
b) otrzyma ocenę co najmniej dostateczną.

Z góry dziękuję za rozwiązanie tego zadania.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(P(A)=\frac{ {30 \choose 4} }{ {45 \choose 4} }\)

b)
\(P(B')=\frac{ {15 \choose 4} }{{45 \choose 4} }\\P(B)=1-P(B')\)
kasia27792
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 13 paź 2010, 19:28
Podziękowania: 18 razy

Post autor: kasia27792 »

irena pisze:a)
\(P(A)=\frac{ {30 \choose 4} }{ {45 \choose 4} }\)

b)
\(P(B')=\frac{ {15 \choose 4} }{{45 \choose 4} }\\P(B)=1-P(B')\)
Dziękuję ;)
ODPOWIEDZ