Zadania z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania z treścią
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie ogólnie jak się rozwiązuje zadania tego typu:
zad1.Dwa samochody wyjezdzaja jednoczesnie z jednego miasta i jada do drugiego, odleglego o 560km . Predkosc pierwszego samochodu jest o 10km/h wieksza od predkosci drugiego i przybywa on na miejsce o godzine wczesniej. Oblicz srednie predkosci obu samochodow.
zad2. Z dwoch miejscowosci oddalonych o 126km wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzysci. Jeden z nich wyjechal godzine pozniej i jechal o 4km/h szybciej. Rowerzysci spotkali sie w polowie drogi. Oblicz srednia predkosc kazdego z nich.
zad1.Dwa samochody wyjezdzaja jednoczesnie z jednego miasta i jada do drugiego, odleglego o 560km . Predkosc pierwszego samochodu jest o 10km/h wieksza od predkosci drugiego i przybywa on na miejsce o godzine wczesniej. Oblicz srednie predkosci obu samochodow.
zad2. Z dwoch miejscowosci oddalonych o 126km wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzysci. Jeden z nich wyjechal godzine pozniej i jechal o 4km/h szybciej. Rowerzysci spotkali sie w polowie drogi. Oblicz srednia predkosc kazdego z nich.
1.
x- prędkość jednego samochodu (km/h)
(x-10)- prędkość drugiego samochodu
y- czas jazdy pierwszego samochodu
(y+1)- czas jazdy drugiego samochodu (h)
Korzystasz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnym: s=vt, gdzie v- prędkość, t- czas, s- droga
Oba samochody przejechały 560km, czyli:
\(\begin{cases}xy=560\\(x-10)(y+1)=560 \end{cases} \\ \begin{cases}y=\frac{560}{x}\\xy+x-10y-10=560 \end{cases} \\560+x-10\cdot\frac{560}{x}-10=560\\x-\frac{5600}{x}-10=0\ /\cdot\ x\\x^2-10x-5600=0\\\Delta=100+22400=22500\\\sqrt{\Delta}=150\\x_1=\frac{10-150}{2}<0\ \vee\ x_2=\frac{10+150}{2}=80\\x=80\frac{km}{h}\\x-10=70\frac{km}{h}\)
x- prędkość jednego samochodu (km/h)
(x-10)- prędkość drugiego samochodu
y- czas jazdy pierwszego samochodu
(y+1)- czas jazdy drugiego samochodu (h)
Korzystasz ze wzoru na drogę w ruchu jednostajnym: s=vt, gdzie v- prędkość, t- czas, s- droga
Oba samochody przejechały 560km, czyli:
\(\begin{cases}xy=560\\(x-10)(y+1)=560 \end{cases} \\ \begin{cases}y=\frac{560}{x}\\xy+x-10y-10=560 \end{cases} \\560+x-10\cdot\frac{560}{x}-10=560\\x-\frac{5600}{x}-10=0\ /\cdot\ x\\x^2-10x-5600=0\\\Delta=100+22400=22500\\\sqrt{\Delta}=150\\x_1=\frac{10-150}{2}<0\ \vee\ x_2=\frac{10+150}{2}=80\\x=80\frac{km}{h}\\x-10=70\frac{km}{h}\)
Re: Zadania z treścią
Własnie natrafiłem na to zadanie i prawie je rozwiazalem,ale mam pewien blad w pojmowaniu tego zadania:
w zadaniu 2 napisane jest,że jeden z nich wyjechał godzinę później i jechał z prędkością o 4 km większą,czyli na moją logikę
jego czas był o godzinę dłuższy i prędkość o 4 km większa, układam równania:
V=63/t
V+4=63/t+1
Proszę kogoś o wytłumaczenie,dlaczego tak nie jest
w zadaniu 2 napisane jest,że jeden z nich wyjechał godzinę później i jechał z prędkością o 4 km większą,czyli na moją logikę
jego czas był o godzinę dłuższy i prędkość o 4 km większa, układam równania:
V=63/t
V+4=63/t+1
Proszę kogoś o wytłumaczenie,dlaczego tak nie jest