KOMBINATORYKA, przydzial miejsc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dannie2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 paź 2010, 13:53
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

KOMBINATORYKA, przydzial miejsc

Post autor: Dannie2010 »

Witam,
Borykam sie z pewnym zadaniem i prosze o pomoc.

a) Na ile sposobow mozemy rozmiescic 6 osob w 2 pokojach? [jeden pokoj jest 4, a drugi 2 osobowy]

b) Na ile sposobow mozemy rozmiescic 6 osob w 2 pokojach? [jeden pokoj jest 4, a drugi 3 osobowy]

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
xplo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 29 sty 2011, 19:44
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: xplo »

Wydaje mi się że można to zrobić kombinacjami, czyli 6 po 4 razy 6 po 2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)Wystarczy wylosować 4 osoby do większego pokoju,a pozostałe 2 pójdą do mniejszego (bez wyboru)
Stąd jest \({ 6\choose4 }= \frac{6!}{4! \cdot 2!}= \frac{5 \cdot 6}{2}=15\) sposobów wyboru czterech osób.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

b)
Tu jest konieczność wyboru pokoju : większy czy mniejszy i w którym z tych pokoi pozostanie
jedno miejsce wolne.
\(2 \cdot {6 \choose 3}+ { 6\choose4 }\)
Trzeba wylosować 3 osoby (6 po 3) i wybrać pokój (2 możliwości:większy,czy mniejszy) lub wylosować
4 osoby (6 po 4)i umieścić w większym pokoju,a pozostałe 2 idą do mniejszego.
Spójnik "lub"uzasadnia dodawanie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ