kostki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
doris99
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 07 lis 2010, 17:53
Podziękowania: 61 razy
Płeć:

kostki

Post autor: doris99 »

2. Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma oczek wyrzuconych w pierwszym i drugim rzucie jest mniejsza od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.

Bardzo proszę o pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest na twierdzenie o p-stwie całkowitym:
Jeśli za trzecim razem wyrzucisz 1 to niem siły żeby suma pierwszego i drugiego rzutu byla mniejsza
identycznie jeśli za trzecim razem wyrzucisz 2.
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 3 to jest szansa (ale tylko jedna)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 4 to są szanse(i to juz 3)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 5 to są szanse(i to juz 6)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 6 to są szanse(i to juz 10)
No i teraz wzór na p-stwo całkowite mówi,że:
\(P(A)= \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{36}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{3}{36}+\frac{1}{6} \cdot \frac{6}{36}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{10}{36}= \frac{20}{216}= \frac{5}{54}\)
doris99
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 07 lis 2010, 17:53
Podziękowania: 61 razy
Płeć:

Post autor: doris99 »

A da się to obliczyć w prostszy sposób? Bo zgłupiałam.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Da się narysować drzewo probabilistyczne:
Pierwsze piętro od góry ma 6 gałęzi ,na wszystkich prawdopodobieństwo
jest \(\frac{1}{6}\),a na końcach wyniki pierwszego rzutu:1 , 2 ,3 ,4 ,5 ,6 oczek.
Potem na drugim piętrze z każdej ilości oczek wychodzi znów po 6 gałęzi.
Pod każdą końcówką wpisz sumę oczek pierwszego i drugiego rzutu.
Trzecie piętro to tylko gałęzie o liczbie oczek mniejszej od wpisanej sumy.
Przy każdej nadal prawdopodobieństwo \(\frac{1}{6}\).
Schodzisz po gałęziach i mnożysz \(\frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}\), a potem sumujesz
Otrzymasz \(P(A)= \frac{20}{6^3}= \frac{5}{54}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To ja jeszcze dopowiem, ze "drzewo probabilistyczbe" , o którym pisze Galen to jest dokładnie obraz twierdzenia o przwdopodobieństwie całkowitym ("wymnożyć po gałązkach i dodac do kupy")
doris99
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 07 lis 2010, 17:53
Podziękowania: 61 razy
Płeć:

Post autor: doris99 »

radagast pisze:To jest na twierdzenie o p-stwie całkowitym:
Jeśli za trzecim razem wyrzucisz 1 to niem siły żeby suma pierwszego i drugiego rzutu byla mniejsza
identycznie jeśli za trzecim razem wyrzucisz 2.
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 3 to jest szansa (ale tylko jedna)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 4 to są szanse(i to juz 3)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 5 to są szanse(i to juz 6)
Jesli za trzecim razem wyrzucisz 6 to są szanse(i to juz 10)
No i teraz wzór na p-stwo całkowite mówi,że:
\(P(A)= \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{36}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{3}{36}+\frac{1}{6} \cdot \frac{6}{36}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{10}{36}= \frac{20}{216}= \frac{5}{54}\)
Ok ale jeżeli mam przy 4 rzucie kostką 3 szanse to jakie (1+1,1+2 i ??)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

(1,1)(2,1) (1,2) (zakładamy rozróżnialność kostek , dlatego\(\overline{\overline{ \Omega }}=6^2\) (dla pierwszego rzutu)
doris99
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 07 lis 2010, 17:53
Podziękowania: 61 razy
Płeć:

Post autor: doris99 »

hmmm. W takim razie dla 5 szans jest 6, a mianowicie (1,1)(2,1)(1,2)(1,3)(3,1,)(?,?)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

jeszcze (4,1),(3,2)(2,3)(1,4)(2,2) razem 10 szt.
Najlepiej ustaw sobie te pary w kwadracie 6x6 i zaobserwuj prawidłowość z sumą elementów.
ODPOWIEDZ