Wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michal_b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2011, 20:38
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Wektory

Post autor: michal_b »

Dane sa wektory p=[-1,-2,3] q= -i -j +2k i r=[0,2,2]
Znajdz ((2r-p) x q) r
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

"x" oznacza iloczyn wektorowy? A ostatnie mnożenie przez wektor "r" to iloczyn skalarny?
michal_b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2011, 20:38
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: michal_b »

tak x to il wektorowy a przed r jest skalarny
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((2r-p)=[0,\ 4,\ 4]-[-1,\ -2,\ 3]=[1,\ 6,\ 1]\)

\((2r-p) \times q= \begin{vmatrix}i&j&k\\1&6&1\\-1&-1&2 \end{vmatrix} =12i-j-k+6k+i-2j=13i-3j+5k=[13,\ -3,\ 5]\)

\([13,\ -3,\ 5] \circ [0,\ 2,\ 2]=13\cdot0-3\cdot2+5\cdot2=4\)
michal_b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2011, 20:38
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: michal_b »

Wielkie dzieki za pomoc :)
pluton_1993
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2012, 23:28
Płeć:

Post autor: pluton_1993 »

A czy mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania metodą kombinacji liniowej wersorów i, j, k? Mam to samo zadanie tylko że muszę je właśnie rozwiązać tak, żeby nie działać na współrzędnych wektorów tylko na samych wersorach.
ODPOWIEDZ