Witam,
Czy mógłby mi ktoś podać rozwiązanie z wyjaśnieniem ?
Rzucamy trzy razy monetą.
Rozważmy zdarzenia:
A = { wypadł co najwyżej jeden orzeł }
B = { wypadły co najwyżej dwa orły }
C = { wypadły trzy orły }
1. Zdarzenia wykluczające się to:
2. Zdarzenia przeciwne to:
3. Zdarzeniem pewnym jest suma zdarzeń:
4. Zdarzeniem niemożliwym jest iloczyn zdarzeń:
Zdarzenia wykluczające się, przeciwne, pewne i nie możliwe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\Omega = \left\{ (ooo),(oro),(roo},(oor),(orr),(ror),(rro),(rrr)\right\} \\
A= \left\{(rrr),(orr),(ror),(rro) \right\}\\
B= \left\{(oro),(roo),(oor),(orr),(ror),(rro),(rrr) \right\} \\
C= \left\{(ooo) \right\}
1)A i C
2)B i C
3)B i C\;\;\;B \cup C= \Omega
4)A i C\;\;A \cap C= \emptyset\)
A= \left\{(rrr),(orr),(ror),(rro) \right\}\\
B= \left\{(oro),(roo),(oor),(orr),(ror),(rro),(rrr) \right\} \\
C= \left\{(ooo) \right\}
1)A i C
2)B i C
3)B i C\;\;\;B \cup C= \Omega
4)A i C\;\;A \cap C= \emptyset\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.