25 % studentów umie język angielski i język niemiecki, 50 % studentów umie tylko język niemiecki a 60 % studentów umie tylko język angielski. Do grupy uczęszcza 200 uczniów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że losowo wybrany z tej grupy student :
a) zna tylko język niemiecki
b) nie zna żadnego języka
prawdopobobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Liczysz ilu zna angielski i niemiecki :25%z 200=50
tylko niemiecki : 50%z200=100
tylko angielski : 60% z 200=120
Coś pokręciłeś,bo razem masz grubo ponad 200 osób.
Chyba od siebie dorzuciłeś słowo "tylko".
Rozwiązuję zadanie bez TYLKO.
Niemiecki i angielski umie 50 osób,tylko niemiecki 50 osób,tylko angielski umie (120-50)czyli 70 osób.
Nie zna ani angielskiego ani niemieckiego (200-(50+50+70)=200-170) czyli 30 osób.
\(P(A)= \frac{50}{200}= \frac{1}{4}\\
P(B)= \frac{30}{200}= \frac{3}{20}\)
tylko niemiecki : 50%z200=100
tylko angielski : 60% z 200=120
Coś pokręciłeś,bo razem masz grubo ponad 200 osób.
Chyba od siebie dorzuciłeś słowo "tylko".
Rozwiązuję zadanie bez TYLKO.
Niemiecki i angielski umie 50 osób,tylko niemiecki 50 osób,tylko angielski umie (120-50)czyli 70 osób.
Nie zna ani angielskiego ani niemieckiego (200-(50+50+70)=200-170) czyli 30 osób.
\(P(A)= \frac{50}{200}= \frac{1}{4}\\
P(B)= \frac{30}{200}= \frac{3}{20}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.