Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanek
1. Korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżoną wartość wyrażenia
\(e^{0,02}\)
2.Oblicz pochodna
\(f(x) = ln(x^{3}+ \sqrt[3]{cos3x}\)
\(g(x) = \frac{1}{ \sqrt[3]{x^{3}+cos3x} }\)
3.Dobierz parametry a,b aby funkcja była ciągła
\(\{ \frac{a}{x}+1 dla x<-1 \\b-2x dla x>-1\)
Pochodna funkcji i rożniczka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 lut 2011, 08:20
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 10 lut 2011, 10:35
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
zad1
\(f(x+ \Delta x) \approx f(x)+f\prime(x)dx\)
\(f(x)=e^{x} \Rightarrow f(0)=1
f\prime(x)=e^x \Rightarrow f\prime(0)=1
dx=0,2-0=0,2
f(0,2)=f(0+0,2)= 1+1*0,2=1,2\)
zad2
Napisz mi w którym momencie masz problem
zad 3
Pod x podstawiam -1 i żądam by " górna część klamerki była równa dolnej " tzn
\(-a+1=b+2 \Rightarrow b=-a-1\) dla a należących do R
\(f(x+ \Delta x) \approx f(x)+f\prime(x)dx\)
\(f(x)=e^{x} \Rightarrow f(0)=1
f\prime(x)=e^x \Rightarrow f\prime(0)=1
dx=0,2-0=0,2
f(0,2)=f(0+0,2)= 1+1*0,2=1,2\)
zad2
Napisz mi w którym momencie masz problem
zad 3
Pod x podstawiam -1 i żądam by " górna część klamerki była równa dolnej " tzn
\(-a+1=b+2 \Rightarrow b=-a-1\) dla a należących do R