Bardzo proszę o pomoc, ponieważ zdecydowanie nie radzę sobie z tym, a do niedzieli muszę skończyć...
Serdeczne dzięki pomocnikom ewentualnym;-)
Zadanie 1.
Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie 7,2 dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 2 cm i 7 cm.
Zadanie 2.
Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok
BC w punkcie E. Oblicz:
a) tACI gdy JCDI = 1 dm,
b) IABI gdy ICEI = 3 dm, Wykonaj odpowiednie rysunki.
Zadanie 3.
W trapezie ABCD podstawy AB I CD oraz ramię AD mają długości odpowiednio 25 cm,
22 cm i 16 cm. O ile cm należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem
ramienia BC? Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zadnie 4.
Narysuj dowolny trójkąt ABC, a następnie skonstruuj trójkąt A”B”C” podobny do trójkąta ABC w skali podobieństwa:
a) 3 b)ł
3
Zadanie 5.
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 22 m w momencie, gdy promienie słoneczne padają pod kątem a =450 Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zadanie 6.
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 2O1J. Pole trójkąta jest równe 100
Oblicz obwód tego trójkąta i miarę kąta przy podstawie. Wykonaj odpowiedni rysunek.
Zadanie 7.
ZnajdźAuB, ArB, A/B, B/A gdy:
a)A={1, 2,3,4,7,8)
b)A={2,4, 5,8,9)
B={3,5,7,9, 12)
B={XE R i x 4}
B=( 1,8)
B={xE R i XE( 2,10 )}
jCEJ=8 cm, JDEI=6 dm,
JBCJ16 cm IBEI6 dm
c)A=( -2,6 )
d)A=(xE Rix 1}
W podpunktach c I d zaznacz zbiory na osi liczbowej.
DZIĘKI:-)
Kilka zadań. WAŻNE...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35
zad1.
boki prostokąta - x, y y to dłuzszy bok.
układ:
2x+2y=7,2
\(\frac{2}{7}=\frac{x}{y}\) <==tu mnożysz "na krzyż" i potem podstawasz do pierwszego wzoru
x=0,8 chyba
boki prostokąta - x, y y to dłuzszy bok.
układ:
2x+2y=7,2
\(\frac{2}{7}=\frac{x}{y}\) <==tu mnożysz "na krzyż" i potem podstawasz do pierwszego wzoru
x=0,8 chyba
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
zad. 5
jest to trójkąt prostokątny z kątem 45 stopni, dlatego cień i wysokość budynku są równe. H =22m
rysunek musisz zrobić sam
jest to trójkąt prostokątny z kątem 45 stopni, dlatego cień i wysokość budynku są równe. H =22m
rysunek musisz zrobić sam
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
zad6
b=201 czy tu na pewno jest 201???
P=1/2b*h=100 <= tu wyliczysz h
\(a^2=(\frac{1}{2}b)^2+h^2\) <= tu wyliczysz a
obw= b+2a
Kąt można z twierdzenia cosinusów, ale tu pewnie bedzie jakiś prostrzy sposób. jak sprawdzisz zadanie i policzysz to coś wymyśle.
b=201 czy tu na pewno jest 201???
P=1/2b*h=100 <= tu wyliczysz h
\(a^2=(\frac{1}{2}b)^2+h^2\) <= tu wyliczysz a
obw= b+2a
Kąt można z twierdzenia cosinusów, ale tu pewnie bedzie jakiś prostrzy sposób. jak sprawdzisz zadanie i policzysz to coś wymyśle.
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16