zadania z prądu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konradqa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 09 sty 2011, 23:06
Podziękowania: 40 razy

zadania z prądu

Post autor: konradqa »

1. Przewód o oporze R przecięto w połowie długości i otrzymane części połączono równolegle. Opór otrzymanego przewodnika wynosi:
a. 2R
b. R
c. 0,5R
d. 0,25R

2. Jeżeli połączymy równolegle trzy jednakowe opory po 2\(\Omega\) każdy, to opór zastępczy równa się:
\(a. \frac{3}{2} \Omega
b. \frac{2}{3} \Omega
c. 6 \Omega
d. \frac{1}{6} \Omega\)

3. Opór przewodnika, w którym w czasie 2s przy napięciu 10V przepłynął ładunek 4C wynosi:
\(a. 20 \Omega
b. 80 \Omega
c. 5 \Omega
d. 10 \Omega\)


4. Z danych umieszczonych na schemacie wynika, że napięcie na oporze R ma wartość \((R_w=0, E=3V)\)
http://img87.imageshack.us/i/dozad4fiz.jpg/
a. 3V
b. 2V
c. 1V
d. 0,5V

5. Jeżeli w obwodzie przedstawionym ma schemacie opór R zmniejszymy dwukrotnie to wskazania amperomierza i woltomierza:
http://img695.imageshack.us/i/dozad5fiz.jpg/
a. wskazania amperomierza i woltomierza wzrosną,
b. wskazanie amperomierza wzrośnie a woltomierza zmaleje,
c. wskazania amperomierza i woltomierza zmaleją
d. wskazanie amperomierza zmaleje, a woltomierza wzrośnie

6. Przez opór 1M\(\Omega\) o dopuszczalnej mocy 1W może przepłynąć prąd o wartości:
a. 1mA
b. 1uA
c. 0,1mA
d. 1A

7. Kilowatogodzina jest pobierana przez odbiornik 20-omowy, w czasie 30 minut. Oznacza to, ze natężenie prądu wynosi:
a. 4A
b. 2A
c. 10A
d. 20A

8. W sytuacji przedstawionej na rysunku wartość natężenia prądu płynącego przez opór R wynosi:
http://img838.imageshack.us/i/dozad8fiz.jpg/
\(a. 0
b. \frac{2E}{R}
c. \frac{E}{R}
d. \frac{E}{2R}\)
whiner
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2010, 21:57
Podziękowania: 22 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: whiner »

1. C

2. B
whiner
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2010, 21:57
Podziękowania: 22 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: whiner »

3. C
ODPOWIEDZ