Paradoks matematyczny?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Paradoks matematyczny?

Post autor: krystyna7218 »

Czy 0,9999… = 1?


nie jestem pewna czy moze być takie rozwiązanie ?

\(\frac{1}{9}\cdot9=\frac{1}{9} \cdot \frac{9}{1}= \frac{9}{9}=1\)

z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 22:59 przez krystyna7218, łącznie zmieniany 1 raz.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x=0,999...\\10x=9,999...\\10x=x+9\\9x=9\\x=1\)

To nie paradoks... :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(0,(9)=0,9+0,09+0,009+...= \frac{0,9}{1-0,1}= \frac{0,9}{0,9}=1\)
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: krystyna7218 »

dziekuje Irenko
sprawdziłam jeszcze na kalkulatorze
\(1\setminus9 \times9=1\)
:D
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(\frac{1}{9}=\frac{1}{9} \cdot \frac{9}{1}\)
Ale to nie jest prawda.
Awatar użytkownika
krystyna7218
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 21 lis 2010, 00:00
Lokalizacja: Kopiec / łódż
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: krystyna7218 »

krystyna7218 pisze:Czy 0,9999… = 1?


\(\frac{1}{9}\cdot9=\frac{1}{9} \cdot \frac{9}{1}= \frac{9}{9}=1\)

juz poprawiałam :(
ODPOWIEDZ