Nie obliczając pierwiastków równania, oblicz sumę ich odwrotności
\(\sqrt{2}^{2}+({\sqrt{3} + 3)x + \sqrt{6} = 0\)
Suma odwrotności pierwiastków.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26
chyba powinien być \(x^2\) po \(\sqrt{2}\)
musisz użyć wzory viete'a:
\(x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a}\\)
\(x_{1}\cdot x_{2}=\frac{c}{a}\\)
musisz użyć wzory viete'a:
\(x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a}\\)
\(x_{1}\cdot x_{2}=\frac{c}{a}\\)
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16