baza

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
under500
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 lut 2011, 17:26

baza

Post autor: under500 »

Czy uklad tych wektorow stanowi baze w przestrzeni R^3
V= (1,-2,0) , u=(2,-1,3) , w=(2,0,1)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tak. Jest liniowo niezależny (wyznacznik jest różny od 0) i jest maksymalny ( 4 w przestrzeni trójwymiarowej się nie zmieszczą). No to jest bazą.
ODPOWIEDZ