kinematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kinematyka
Po rzece przepływa motorówka z jednego punktu do drugiego i z powrotem. Ile razy czas ruchu motorówki płynącej pod prąd jest wiekszy od czasu ruchu w dół rzeki jeżeli szybkosć pradu rzeki wynosi V1 = 2 m/s , a szybkosć motorówki względem wody wynosi V2 = 10 m/s
Prędkość motorówki płynącej z prądem rzeki to suma podanych prędkości. Prędkość motorówki płynącej pod prąd to ich różnica.
\(t_1=\frac{s}{v_1+v_2}\\t_2=\frac{s}{v_2-v_1}\\\frac{t_2}{t_1}=\frac{v_1+v_2}{v_2-v_1}\\\frac{t_2}{t_1}=\frac{10+2}{10-2}=\frac{12}{8}=1,5\)
Czas ruchu pod prąd jest 1,5 raza większy niż czas ruchu z prądem rzeki.
\(t_1=\frac{s}{v_1+v_2}\\t_2=\frac{s}{v_2-v_1}\\\frac{t_2}{t_1}=\frac{v_1+v_2}{v_2-v_1}\\\frac{t_2}{t_1}=\frac{10+2}{10-2}=\frac{12}{8}=1,5\)
Czas ruchu pod prąd jest 1,5 raza większy niż czas ruchu z prądem rzeki.