Zadanie z okręgiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Zadanie z okręgiem

Post autor: wdsk »

Okrąg styczny do osi \(OX\) w punkcie \(A=(-3,0)\) odcina na dodatniej półosi osi \(OY\) cięciwę o długości \(8\).
a) Znajdź współrzędne środka i promień okręgu.
b) Wyznacz współrzędne punktów, w których okrąg przecina oś \(OY\).
dusza6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2009, 22:40

Post autor: dusza6 »

Obrazek
S- środek koła
r - promień =?
d - 1/2 podanej cięciwy = 4
x - odległość S od OY = 3 bo S znajduje się nad pkt styczności
x jest prostopadły do d, dlatego:
\(r^2=d^2+x^2\) z pitagorasa, czyli r = 5
S=(-3, 5)
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
dusza6
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 mar 2009, 22:40

Post autor: dusza6 »

b) pkt znajdują się na OY, więc pierwsza współrzędna = 0
\(y_{B}=y_{S}-d\)
\(y_{C}=y_{S}+d\)
dlatego B=(0,1), C=(0,9)
Jeśli pomogłem, to ty pomóż mi. Zagłsuj na The Train
http://www.pepsirocks.pl/glosowanie.php?data=2010-03-16
ODPOWIEDZ