procenty.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatrice
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 28 lut 2009, 11:51

procenty.

Post autor: agatrice »

pewien rolnik w pierwszym roku prowadzenia gospodarstwa przeznaczyl pod uprawe rzepaku 100ha, a nastepnie przez kolejne dwa lata zwiekszal powierzchnie tych upraw o ten sam procent rocznie. po dwoch latacg obsiewal rzepakiem 121ha. O jaki procent rocznie zwiekszyl pow. upraw?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

x-o tyle procent rolnik rocznie zwiększał powierzchnię upraw
(1+x)*(1+x)*100=121
(1+x)^2=1,21
1+x=1,1
x=0,1=10%

rozumiesz mój sposób myślenia?
ODPOWIEDZ