ZADANKA ZE STUDIÓW. 1 ROK INFORMATYKI.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arkowiec2005
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2011, 20:59

ZADANKA ZE STUDIÓW. 1 ROK INFORMATYKI.

Post autor: arkowiec2005 »

1. W zbiorze A = [0,1] określone są relacje \(< , \ge , =\) . Naszkicować zbiory zawarte A x A odpowiadające tym relcjom. :shock:

2.Znaleźć przeciwobraz zbioru B = [0,1] w odwzorowaniu \(f(x) = 2x^2 - 1 , x \varepsilon R\)
Pomożcie;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

1. Relacji \(<\) odpowiada połowa kwadratu 1x1 , ta która lezy pod przekątna (bez przekątnej)
Relacji \(\ge\) odpowiada połowa kwadratu 1x1 , ta która lezy nad przekątna (wraz z przekątną)
Relacji \(=\) odpowiada przekatna kwadratu 1x1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

2. Przeciwobrazem zbioru B jest zbiór [-1,1] (wystarczy narysować wykres f)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
Przeciwobraz zbioru B=[0;1] to suma dwóch zbiorów
\([- 1; \frac{- \sqrt{2} }{2}] \cup [ \frac{ \sqrt{2} }{2};1]\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Racja, pomyliłam obraz z przeciwobrazem :oops: To pierwsze było takie łatwe, ze mnie zmyliło .
ODPOWIEDZ