Szeregi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
krzysb6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2009, 23:31
Podziękowania: 2 razy

Szeregi

Post autor: krzysb6 »

Chciałbym prosić was o rozwiązanie takiego zadanka. Z góry dziękuje za pomoc.

Niech a1=a2=2 oraz an=0 dla n \(\in\) N - {1,2}.Obliczyć \(\sum_{n=1}^{ \infty }\) an

I jeszce jeśli możecie to takie:
Podac przykład funkcji rzeczywistej okreslonej na R, która nie jest ciągła w x0 = \(\frac{1}{2}\). Odpowiedź uzasadnić.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 18:21 przez krzysb6, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

ja proponuje tak:

\(f(x)=\begin{cases} 5x+7 , \ \ x\in R-\left\{\frac{1}{2}\right\} \\ 0 , \ \ \ \ \ x=\frac{1}{2} \end{cases}\)

\(\lim_{x\to \frac{1}{2}^+} \ f(x)=\lim_{x\to \frac{1}{2}^-} \ f(x) \neq f(\frac{1}{2})\)
Awatar użytkownika
krzysb6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2009, 23:31
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzysb6 »

Czy mógłbyś wytłumaczyć czemu 5x+7 czy to jest po prostu obojętne jaka funkcja tylko bez miejsca zerowego w dziedzinie???
A te granice są to granice na końców przedziałów tej pierwszej funkcji i jeśli one nie równają się funkcji drugiej wtedy nie ma tam pochodnej w tym punkcie??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

więc to mogłaby być również inna funkcja, ale taka, żeby f(1/2) nie równało się temu co zapisałem w drugim wierszu dla x=1/2


pytasz o ciągłość czy różniczkowalność funkcji?
jaki jest warunek ciągłości w punkcie x?
Awatar użytkownika
krzysb6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2009, 23:31
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzysb6 »

A wie może ktoś jak rozwiązac pierwsze? Bo według mnie to wychodzi 4 ale ja tu żadnej trudności jakieś nie widze, więc to nie może byc takie łatwe :)
Prosiłbym o wyznaczenie pochodnej z równania
\(\frac{x-sinx}{1+4x-e^{4x}}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

z wyrażenia, a nie równania :)

\(y'=\frac{ (1-\cos x)(1+4x-e^{4x})-(x-\sin x)(4-4e^{4x})}{(1+4x-e^{4x})^2}\)
Awatar użytkownika
krzysb6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 19 sty 2009, 23:31
Podziękowania: 2 razy

Post autor: krzysb6 »

No tak wyrażenie... :)
Tylko źle napisałem bo to mam obliczyć granice \(\lim_{x\to 0 }\) \(\frac{x-sinx}{1+4x-e^{4x}}\). Z tego co mi wiadomo to gdy granica wychodzi \(\frac{0}{0}\) to trzeba korzystać z Reguły de l'Hospitala. Czyli pochodna licznika nad pochodną mianownika... no ale jakoś ta granica nie chce mi wyjsc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to 0 }\) \(\frac{x-sinx}{1+4x-e^{4x}}=^H\)

\(\lim_{x\to 0 }\) \(\frac{1-cosx}{4-4e^{4x}}=^H\)

\(\lim_{x\to 0 }\) \(\frac{sinx}{-16e^{4x}}= \frac{0}{-16} =0\)
ODPOWIEDZ