Zastosowanie układów równań w rozwiązaniu zadań tekstowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Zastosowanie układów równań w rozwiązaniu zadań tekstowych

Post autor: czera »

Pilne
Znajdź dwie takie liczby dodatnie,Których różnica jest 5 razy mniejsza od ich sumy, a pierwsza liczba jest o 125 większa od drugiej
Pomocy na dziś
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(\begin{cases}x+y=5 \left(x-y \right) \\ x=y+125 \end{cases} \\
2y+125=5 \cdot 125 \\
2y=4 \cdot 125 \\
y=2\cdot 125=250 \\
x=375\)
ODPOWIEDZ