Wyznacz dziedzinę oraz ekstrema funkcji
\(f(x)=x*ln^2x\)
Proszę o pomoc.Oraz wyjaśnienie krok po kroku jak to zrobić. Z góry dziękuje
Exstrema funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 sty 2011, 00:39
- Podziękowania: 1 raz
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Dziedzina:
\(x>0
x \in (0,+ \infty )\)
\(f'(x)=ln^2x+x2lnx* \frac{1}{x}=lnx(2+lnx)\)
Ekstrema:
\(f'(x)=0
lnx(2+lnx)=0
lnx=0 \vee 2+lnx=0
x=1 \vee x= \frac{1}{e^2}\)
\(x>0
x \in (0,+ \infty )\)
\(f'(x)=ln^2x+x2lnx* \frac{1}{x}=lnx(2+lnx)\)
Ekstrema:
\(f'(x)=0
lnx(2+lnx)=0
lnx=0 \vee 2+lnx=0
x=1 \vee x= \frac{1}{e^2}\)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 19:18 przez kubar091, łącznie zmieniany 1 raz.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(f(x)=x\ln ^2 x \ \ \ D_f=R^+\)
\(f'(x)=\ln ^2 x +x \cdot 2 \ln x \cdot \frac{1}{x} =\ln^2 x +2\ln x = \ln x (\ln x+2)\)
\(f'(x)=0 \ \Leftrightarrow \ \ln x=0 \ \vee \ \ln x =-2 \ \Rightarrow \ x=1 \ \vee \ x=\frac{1}{e^2}\)
\(f'(x)>0 \ \Leftrightarrow \ \ln x (\ln x+2) > 0 \ \Rightarrow \ x\in (0;\frac{1}{e^2})\cup (1;+\infty)
f'(x) < 0 \ \Leftrightarrow \ \ln x (\ln x+2) > 0 \ \Rightarrow \ x\in (\frac{1}{e^2};1)\)
funkcja ma dwa ekstrema lokalne: \(x=1\) oraz \(x=\frac{1}{e^2}\)
minimum lokalne dla \(x=1\)
\(m=f(1)=1\cdot 0=0\)
maksimum lokalne dla \(x=\frac{1}{e^2}\)
\(M=f(\frac{1}{e^2})=\frac{1}{e^2} \cdot 4=\frac{4}{e^2}\)
\(f'(x)=\ln ^2 x +x \cdot 2 \ln x \cdot \frac{1}{x} =\ln^2 x +2\ln x = \ln x (\ln x+2)\)
\(f'(x)=0 \ \Leftrightarrow \ \ln x=0 \ \vee \ \ln x =-2 \ \Rightarrow \ x=1 \ \vee \ x=\frac{1}{e^2}\)
\(f'(x)>0 \ \Leftrightarrow \ \ln x (\ln x+2) > 0 \ \Rightarrow \ x\in (0;\frac{1}{e^2})\cup (1;+\infty)
f'(x) < 0 \ \Leftrightarrow \ \ln x (\ln x+2) > 0 \ \Rightarrow \ x\in (\frac{1}{e^2};1)\)
funkcja ma dwa ekstrema lokalne: \(x=1\) oraz \(x=\frac{1}{e^2}\)
minimum lokalne dla \(x=1\)
\(m=f(1)=1\cdot 0=0\)
maksimum lokalne dla \(x=\frac{1}{e^2}\)
\(M=f(\frac{1}{e^2})=\frac{1}{e^2} \cdot 4=\frac{4}{e^2}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 sty 2011, 00:39
- Podziękowania: 1 raz