granice funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
granice funkcji
jeszcze raz ta funkcja do której potrzebuje asymptoty \(\varepsilon ^{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1}} }\)
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Jeśli ta podstawa to stała to są asymptoty:
pozioma obustronna \(y=\varepsilon\), (bo \(\lim_{x\to \pm \infty } \varepsilon ^{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } = \varepsilon ^1= \varepsilon\))
oraz pionowa tez obustonna x=1 (bo \(\lim_{x\to 1^{ \pm } } \varepsilon ^{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } = \pm \infty\))
pozioma obustronna \(y=\varepsilon\), (bo \(\lim_{x\to \pm \infty } \varepsilon ^{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } = \varepsilon ^1= \varepsilon\))
oraz pionowa tez obustonna x=1 (bo \(\lim_{x\to 1^{ \pm } } \varepsilon ^{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } = \pm \infty\))
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Nie wiem co to jest przed pierwiastkiem e,czy epsilon ?
\(D=(- \infty ;-1> \cup (1;+ \infty )\\
\lim_{x\to 1_+} \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } \to \frac{2}{0_+}=+ \infty \\
Asymptota\;\;pionowa\;\;jednostronna\;\;:x=1\\
f(-1)= \sqrt{ \frac{0}{2} }=0\;\;\; \Rightarrow tu\;nie\;ma\;asymptoty\).
\(\lim_{x\to \pm \infty }f(x)=1\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;asymptota\;\;pozioma\;\;y=1\)
\(D=(- \infty ;-1> \cup (1;+ \infty )\\
\lim_{x\to 1_+} \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } \to \frac{2}{0_+}=+ \infty \\
Asymptota\;\;pionowa\;\;jednostronna\;\;:x=1\\
f(-1)= \sqrt{ \frac{0}{2} }=0\;\;\; \Rightarrow tu\;nie\;ma\;asymptoty\).
\(\lim_{x\to \pm \infty }f(x)=1\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;asymptota\;\;pozioma\;\;y=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.