Równoliczność zbioru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Można określić funkcję różnowartościową, która zbiór R przekształca na zbiór \(R \setminus \left\{0 \right\}\)
Może to być funkcja, która każdej liczbie rzeczywistej nienależącej do zbioru liczb naturalnych z zerem przyporządkowuje tę liczbę, a pozostałym liczbom- liczby o 1 większe.
\(f:\ R\ \to R \setminus \left\{0 \right\} \\f(x)= \begin{cases}x\ \ dla\ \ x\in\ R \setminus (N\cup\ \left\{0 \right\} \\x+1\ \ dla\ \ x\in\ N\cup\ \left\{0 \right\} \end{cases}\)
Może to być funkcja, która każdej liczbie rzeczywistej nienależącej do zbioru liczb naturalnych z zerem przyporządkowuje tę liczbę, a pozostałym liczbom- liczby o 1 większe.
\(f:\ R\ \to R \setminus \left\{0 \right\} \\f(x)= \begin{cases}x\ \ dla\ \ x\in\ R \setminus (N\cup\ \left\{0 \right\} \\x+1\ \ dla\ \ x\in\ N\cup\ \left\{0 \right\} \end{cases}\)