Walec ( przekrój )

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Agnieszka12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2009, 16:19

Walec ( przekrój )

Post autor: Agnieszka12 »

Siedzę już nad tym zadaniem trochę i jakoś nie mogę się w nim połapać.

W kole będącym podstawą walca poprowadzono cięciwę, której odpowiada kąt środkowy a = 90.
Walec przecięto płaszczyzną przechodzącą przez tę cięciwę równolegle do osi walca.
Pole otrzymanego przekroju S=5,6m2.
Oblicz pole powierzchni bocznej walca.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Walec ( przekrój ).png
Walec ( przekrój ).png (7.52 KiB) Przejrzano 594 razy
Wyznaczam |AB|
\(|AB|^2=r^2+r^2\\
|AB|^2=2r^2\\
|AB|=r\sqrt2m\)

Wyznaczam \(rh\)
\(P_{ABB'A'}=|AB|h\\
5,6=r\sqrt2h\\
rh=\frac{5,6}{\sqrt2}\\
rh=2,8\sqrt2m^2\)

Obliczam \(P_{b}\)
\(P_{b}=2\pi rh\\
P_{b}=2 \pi \cdot2,8\sqrt2\\
P_{b}=5,6\pi sqrt2 m^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Agnieszka12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2009, 16:19

Post autor: Agnieszka12 »

dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ