ZAD1.
Oblicz objętość.
przekątna- 3 pierwiastek z 3
krawędź boczna - 2
ZAD2.
Oblicz objętość.
kąt- 30 stopni
krawędź boku- 10
graniastosłupy prawidłowe objętość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
1.
Oznacz sobie ten odcinek na górze przez x
Obliczam krawędź podstawy \(a\)
odcinek x jest równy dwóm wysokościom trójkątów równobocznych, z których składa się sześciokąt foremny
\(2\cdot \frac{a\sqrt3}{2}=x\\
a\sqrt3=3\sqrt3\\
a=3\)
Obliczam \(P_{p}\)
\(P_{p}=6\cdot\frac{a^2\sqrt3}{4}\\
P_{p}=3\cdot\frac{3^2\sqrt3}{2}\\
P_{p}=\frac{27\sqrt{3}}{2}\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_{p}h\\
V=\frac{27\sqrt{3}}{2}\cdot 2\\
V=27\sqrt{3}\)
Gdzie jest w 2 ten odcinek równy 10?
1.
Oznacz sobie ten odcinek na górze przez x
Obliczam krawędź podstawy \(a\)
odcinek x jest równy dwóm wysokościom trójkątów równobocznych, z których składa się sześciokąt foremny
\(2\cdot \frac{a\sqrt3}{2}=x\\
a\sqrt3=3\sqrt3\\
a=3\)
Obliczam \(P_{p}\)
\(P_{p}=6\cdot\frac{a^2\sqrt3}{4}\\
P_{p}=3\cdot\frac{3^2\sqrt3}{2}\\
P_{p}=\frac{27\sqrt{3}}{2}\)
Obliczam \(V\)
\(V=P_{p}h\\
V=\frac{27\sqrt{3}}{2}\cdot 2\\
V=27\sqrt{3}\)
Gdzie jest w 2 ten odcinek równy 10?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.