Witam
bardzo potrzebuję pomocy przy zadaniu z fizyki, termin mam do jutra [Środa 26 stycznia godz 23!]
Załączam rysunek na którym przedstawiony jest cały sens zadania
http://img716.imageshack.us/img716/1390/fizykapw.jpg
wysokość równi = 10 m
kąt ostry = 20 stopni
koło [obręcz] o średnicy 1 m [promien 0.5m] z tym że jego masa jest umieszczona na krawędzi m=100 kg, zakladamy że "szprychy" nic nie ważą
koło umieszczamy na szczycie równi, po czym puszczamy. Mamy obliczyć prędkość OBROTOWĄ na samym dole równi.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam!
Równia pochyła + koło [obręcz]
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
http://img199.imageshack.us/img199/1999/skf157.jpg
Mam nadzieje że udało się pomóc
Myślę, że zadnie rozwiązane prawidłowo, nie sprawdzałem bo wynik wyszedł prawdopodobny, tak teraz się zastanawiam, bo fakt że jest to zadanie z równią pochyłą czy nie można by też oprzeć się o moment bezwładności krążka, ta masa na krawędzi, tylko że momentu nie podano
Mam nadzieje że udało się pomóc
Myślę, że zadnie rozwiązane prawidłowo, nie sprawdzałem bo wynik wyszedł prawdopodobny, tak teraz się zastanawiam, bo fakt że jest to zadanie z równią pochyłą czy nie można by też oprzeć się o moment bezwładności krążka, ta masa na krawędzi, tylko że momentu nie podano