Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
gosia979
- Często tu bywam
- Posty: 181
- Rejestracja: 26 gru 2009, 13:39
- Podziękowania: 233 razy
Post
autor: gosia979 »
zad 12 oblicz
a) \(\frac{(1024-2^7)*343}{(2^7*7^5 )}\)=
b) \(\frac{(9\cdot 5^{12}-5^{13})\cdot 8^3}{(2^9 \cdot 625^3 )}\)=
c)\(\frac{8*3^4*3^{11}-9*3^{12}}{46*(3^{18}:3^4 )}\)=
Zad 10 oblicz kozystajac ze wzorow skroconego mnożenia
a)\(97 ^2\) c) \(199*201\)
d)\(64 ^4-36^2\) b)\(81^2\)
-
ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Post
autor: ewelawwy »
12a)
\(\frac{(1024-2^7)\cdot 343}{(2^7\cdot 7^5 )}=\frac{(2^{10}-2^7)\cdot 7^3}{2^7\cdot 7^5}=\frac{2^7(2^3-1)}{2^7\cdot 7^2}=\frac{8-1}{49}=\frac{1}{7}=7^{-1}\)
-
ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Post
autor: ewelawwy »
12c)
\(\frac{8*3^4*3^{11}-9*3^{12}}{46*(3^{18}:3^4 )}=\frac{8\cdot 3^{15}-3^{14}}{46\cdot 3^{14}}=\frac{3^{14}(24-1)}{3^{14}\cdot 46}=\frac{23}{46}=\frac 12\)
-
ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Post
autor: ewelawwy »
10
c) \(199\cdot 201 = (200-1)(200+1)=40000-1=39999\)
-
ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Post
autor: ewelawwy »
10b)
\(81^2=(80+1)^2=6400+160+1=6561\)
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
12 b)
\(\frac{(9\cdot 5^{12}-5^{13})\cdot 8^3}{2^9 \cdot 625^3 } =\frac{15^{12} \cdot (9-5)\cdot 8^3}{2^9 \cdot 5^{12 }}=\frac{15^{12} \cdot 4\cdot 2^9}{2^9 \cdot 5^{12 }}=4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
10.
a)\(97 ^2=(100-3)^2=100^2-2 \cdot 100 \cdot 3+3^2=...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Post
autor: anka »
10.
d)\(64 ^4-36^2=(64^2-36) \cdot (64^2+36)=(64^2-6^2) \cdot (64^2+36)=(64-6) \cdot (64+6) \cdot (64^2+36) =...\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.