Magnetyzm, indukcja magnetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasiek17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2011, 14:33
Płeć:

Magnetyzm, indukcja magnetyczna

Post autor: Kasiek17 »

Zad 1
Oblicz wartość siły elektromotorycznej indukcji jeżeli w czasie 2 s nastapiła zmiana wektora indukcji o wartość 4 tesli. Pole powierzchni objęte obwodem strumienia wynosi 50 cm.
Zad 2
Oblicz sprawność transformatora jeżeli natężenie prądu w uzwojeniu pierwotym wynosi 2A a napięcie na jego końcach 230V, a nateżenie prądu w uzwojeniu wtórnym 15A a napiecie 9V
Zad 3
Oblicz wartość siły elektromotorycznej samoindukcji, która powstaje w zwonicy w czasie 1s przy jednostajnym zmniejszaniu w niej natężenia prądu o 5 do 2A. Indukcyjność tej zwojnicy wynosi l=0,5.
Zad 4
Oblicz moc średnią żarówki o oporze 200 gdy zasilamy ją z gniazdka instalacji domowej(Us = 230V) = 50Hz
ODPOWIEDZ