Kula wpisana w walec - proszę o pomoc.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kula wpisana w walec - proszę o pomoc.
Kulę wpisano w walec. Znajdź stosunek objętości kuli do objętości pozostałej części walca.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
r-promień kuli i jednocześnie promień podstawy walca
h=2r-wysokość walca
\(V_{k}\)-objętość kuli obliczysz ze wzoru
\(V_{w}\)-objętość walca obliczysz ze wzoru
\(V=V_{w}-V_{k}\)-objętość pozostałej części walca
\(\frac{V_{k}}{V}\)-stosunek objętości kuli do objętości pozostałej części walca
h=2r-wysokość walca
\(V_{k}\)-objętość kuli obliczysz ze wzoru
\(V_{w}\)-objętość walca obliczysz ze wzoru
\(V=V_{w}-V_{k}\)-objętość pozostałej części walca
\(\frac{V_{k}}{V}\)-stosunek objętości kuli do objętości pozostałej części walca
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.