Określenie dziedziny funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Określenie dziedziny funkcji

Post autor: cherryvis3 »

Dla jakich wartości parametru a dziedziną funkcji
\(y=\frac{x^2+ax+1}{x^2+3x-3a}\)
jest zbiór wszystkich licz rzeczywistych , zaś zbiorem rozwiązań- przedział \([0,\frac{3}{8}]\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zeby dziedziną był zbiór liczb rzeczywistych wyróżnik mianownika (t.zw "delta") musi być ujemna. Tak jest dla \(a<- \frac{3}{4}\).
Natomiast tego drugiego warunku nie rozumiem. Co masz na myśli pisząc "zbiór rozwiązań funkcji". Jeli zbiór wartości to się nie da. Więc co ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie da się, bo granicą y w nieskończoności jest 1. zatem zbiór wartośći musi zawieraćprzedział (0,1).
ODPOWIEDZ