Artykuł: Matura - wiarygodny test kompetencji?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Artykuł: Matura - wiarygodny test kompetencji?
Link do artykułu
Jeszcze kilka mniej, lub bardziej podchwytliwych pytań związanych związanych z krotnościami pierwiastków:
Ile rozwiązań mają równania:
\(x^{10}=1\\x^{\frac{4}{3}}=0\\(\sqrt{x})^4=0\)
\((\sin x)^2=0\) w przedziale \(\langle0,\frac{\pi}{2})\) ??
Jeszcze kilka mniej, lub bardziej podchwytliwych pytań związanych związanych z krotnościami pierwiastków:
Ile rozwiązań mają równania:
\(x^{10}=1\\x^{\frac{4}{3}}=0\\(\sqrt{x})^4=0\)
\((\sin x)^2=0\) w przedziale \(\langle0,\frac{\pi}{2})\) ??
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 25 lip 2009, 09:19
- Podziękowania: 49 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Dla tych co bazują tylko na nowych podręcznikach, a myślą że stare są do kosza (bo podstawa programowa itp. ) polecam spojrzeć na: Alicja Cewe, Halina Nahorska- matura zbiór zadań, część I, strona 16, zadanie 70( a propos zadania 8... hmm...). I polecam jednak wszystkim, który przygotowują się do matury rozszerzonej wstęp do antykwariatu i zakup starszego typu wydawnictw.
Zadanie 8 - jest poprawne
Witam Serdecznie!
Wyznaczeniu tych wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania \((2m+1)x-(m+3)x+(2m+1)=0\) jest większa od 1.
Warunek na to by \((2m+1) \neq 0\) jest KONIECZNY bo od kiedy to funkcja liniowa ma pierwiastki ? Z tego co mi wiadomo ma pierwiastek Zatem aby powyższa funkcja miała pierwiastki musi być kwadratowa
Co do pierwiastków i rozwiązań: \((x-1)^2 = 0\) ma dwa pierwiastki, ale jedno rozwiązanie.
Pozdrawiam
MD
Wyznaczeniu tych wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania \((2m+1)x-(m+3)x+(2m+1)=0\) jest większa od 1.
Warunek na to by \((2m+1) \neq 0\) jest KONIECZNY bo od kiedy to funkcja liniowa ma pierwiastki ? Z tego co mi wiadomo ma pierwiastek Zatem aby powyższa funkcja miała pierwiastki musi być kwadratowa
Co do pierwiastków i rozwiązań: \((x-1)^2 = 0\) ma dwa pierwiastki, ale jedno rozwiązanie.
Pozdrawiam
MD
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Nikt nie twierdzi, że ten warunek jest niepotrzebny - ale 0 punktów za jego brak jest bez sensu.snajpy pisze: Warunek na to by \((2m+1) \neq 0\) jest KONIECZNY bo od kiedy to funkcja liniowa ma pierwiastki ? Z tego co mi wiadomo ma pierwiastek Zatem aby powyższa funkcja miała pierwiastki musi być kwadratowa
Poza tym Twoja argumentacja jest dziwna: Twoim zdaniem równanie x=1 ma rozwiązania, czy nie?
Mylisz się, ma jeden pierwiastek (podwójny) i jedno rozwiązanie.Co do pierwiastków i rozwiązań: \((x-1)^2 = 0\) ma dwa pierwiastki, ale jedno rozwiązanie.
To prawda. Ja pamiętam, że dwa pierwiastki, znaczyło kiedyś dwa różne pierwiastki. Cieszę się, że robbo napisał, że to równanie ma jeden pierwiastek, tyle, że podwójny. Ale, niestety, różne podręczniki różnie to traktują...Galen pisze:Zawsze przy takich zadaniach szukam,czy jest napisane dwa RÓŻNE pierwiastki.
I czasem nie mam rozwiązania zgodnego z odpowiedzią w książce,bo tu nie ma jednoznacznej interpretacji.
Podwójny pierwiastek ;)
Witam Serdecznie!
Chciałbym sprostować i wyjaśnić
Funkcja kwadratowa ma 2 pierwiastki wtedy i tylko wtedy gdy \(\Delta \ge 0\)
1. \(\Delta > 0\) wtedy są dwa różne pierwiastki
2. \(\Delta = 0\) wtedy są dwa takie same pierwiastki - pierwiastek podwójny \(x_1 = x_2\)
N-krotny pierwiastek oznacza, że występuje on n razy.
Tak samo jest z wygraną. Wygrana to 1000zł. Dostajemy podwójną wygraną - czyli 2 x po 1000zł, a nie 1000zł
Funkcja kwadratowa ma natomiast rozwiązania:
1. \(\Delta > 0\) wtedy są dwa rozwiązania
2. \(\Delta = 0\) wtedy jest jedno rozwiązanie
3. \(\Delta < 0\) wtedy nie ma rozwiązania
Nie wiem na jakiej Państwo się literaturze opieracie, ale dla mnie jest to oczywista - oczywistość.
Jeśli dysponują Państwo jakąś literaturą, która mówi inaczej to proszę się podzielić tytułem i autorem
Pozdrawiam
MD
Chciałbym sprostować i wyjaśnić
Funkcja kwadratowa ma 2 pierwiastki wtedy i tylko wtedy gdy \(\Delta \ge 0\)
1. \(\Delta > 0\) wtedy są dwa różne pierwiastki
2. \(\Delta = 0\) wtedy są dwa takie same pierwiastki - pierwiastek podwójny \(x_1 = x_2\)
N-krotny pierwiastek oznacza, że występuje on n razy.
Tak samo jest z wygraną. Wygrana to 1000zł. Dostajemy podwójną wygraną - czyli 2 x po 1000zł, a nie 1000zł
Funkcja kwadratowa ma natomiast rozwiązania:
1. \(\Delta > 0\) wtedy są dwa rozwiązania
2. \(\Delta = 0\) wtedy jest jedno rozwiązanie
3. \(\Delta < 0\) wtedy nie ma rozwiązania
Nie wiem na jakiej Państwo się literaturze opieracie, ale dla mnie jest to oczywista - oczywistość.
Jeśli dysponują Państwo jakąś literaturą, która mówi inaczej to proszę się podzielić tytułem i autorem
Pozdrawiam
MD
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Proszę bardzo: S. Lang, Algebra, strona 123
Ta sama książka strona 132
Mówiąc bardziej po ludzku: krotność pierwiastka to jest dodatkowa cecha, którą można przypisać pierwiastkom wielomianów, ale cecha ta nie zmienia zbioru rozwiązań równania. Równania \(x-2=0\) i \((x-2)^2\) mają dokładnie takie same zbiory rozwiązań/pierwiastków. Natomiast pierwiastki te różnią się krotnościami. Formalnie całą sytuację bardzo porządkuje język dywizorów, ale to bardzo nas oddala od matematyki szkolnej.
W tym co piszesz popełniasz co najmniej dwa błędy
- odróżniasz pierwiastki od rozwiązań równania, a to jest jedno i to samo
- liczysz elementy zbioru {1,1} podwójnie, a przecież to jest zbiór jednoelementowy
Jeżeli nadal Cię nie przekonałem, to spróbuj odpowiedzieć na następujące trzy pytania:
- podaj definicję pierwiastka równania i rozwiązania równania, żeby można było stwierdzić, że to dwie różne rzeczy
- podaj formalną definicję zbioru pierwiastków równania f(x)=0, która pozwala stwierdzić, że równanie \((x-1)^2=0\) ma dwa pierwiastki
- zastosuj wymyśloną wyżej definicję do równań \(x^{\frac{4}{3}}=0\) i \(x^{\frac{8}{6}}=0\) i daj znać ile mają one rozwiązań.
ps.1 Jeżeli spojrzysz na swój ostatni post, to jest on trochę nieelegancki - żądasz dowodów z literatury, a sam swoją wypowiedź argumentujesz 'oczywistą oczywistością' - w ten sposób trudno Ci będzie kogoś przekonać do swoich argumentów.
ps.2 Jak już kilka razy pisałem sprawa krotności pierwiastków jest dość delikatna i tak naprawdę pojawia się w szkole tylko z jednego powodu: wzorów Viete'a. Z tego powodu jest naturalne, że problem ten jest sztuczny zarówno dla uczniów jak i nauczycieli - problemem jest jednak to, że eksperci OKE tego nie rozumieją i sami popełniają błędy. Powtórzę raz jeszcze: tego typu wątpliwości nie powinny mieć miejsca przy okazji zadań maturalnych.
Jakie są pierwiastki wielomianu \(f(x)=(x-1)^2\)? - jest jeden x=1.Liczbę b nazywamy pierwiastkiem lub zerem wielomianu f, jeżeli f(b)=0
Ta sama książka strona 132
W myśl tej definicji pierwiastek równania \((x-1)^2\) jest pierwiastkiem 2-krotnym. Nie oznacza to jednak, że to równanie ma dwa pierwiastki - nie, ma jeden 2-krotny.Liczbę m nazywamy krotnością pierwiastka a wielomianu f, jeżeli f dzieli się przez \((x-a)^m\) i nie dzieli się przez \((x-a)^{m+1}\)
Mówiąc bardziej po ludzku: krotność pierwiastka to jest dodatkowa cecha, którą można przypisać pierwiastkom wielomianów, ale cecha ta nie zmienia zbioru rozwiązań równania. Równania \(x-2=0\) i \((x-2)^2\) mają dokładnie takie same zbiory rozwiązań/pierwiastków. Natomiast pierwiastki te różnią się krotnościami. Formalnie całą sytuację bardzo porządkuje język dywizorów, ale to bardzo nas oddala od matematyki szkolnej.
W tym co piszesz popełniasz co najmniej dwa błędy
- odróżniasz pierwiastki od rozwiązań równania, a to jest jedno i to samo
- liczysz elementy zbioru {1,1} podwójnie, a przecież to jest zbiór jednoelementowy
Jeżeli nadal Cię nie przekonałem, to spróbuj odpowiedzieć na następujące trzy pytania:
- podaj definicję pierwiastka równania i rozwiązania równania, żeby można było stwierdzić, że to dwie różne rzeczy
- podaj formalną definicję zbioru pierwiastków równania f(x)=0, która pozwala stwierdzić, że równanie \((x-1)^2=0\) ma dwa pierwiastki
- zastosuj wymyśloną wyżej definicję do równań \(x^{\frac{4}{3}}=0\) i \(x^{\frac{8}{6}}=0\) i daj znać ile mają one rozwiązań.
ps.1 Jeżeli spojrzysz na swój ostatni post, to jest on trochę nieelegancki - żądasz dowodów z literatury, a sam swoją wypowiedź argumentujesz 'oczywistą oczywistością' - w ten sposób trudno Ci będzie kogoś przekonać do swoich argumentów.
ps.2 Jak już kilka razy pisałem sprawa krotności pierwiastków jest dość delikatna i tak naprawdę pojawia się w szkole tylko z jednego powodu: wzorów Viete'a. Z tego powodu jest naturalne, że problem ten jest sztuczny zarówno dla uczniów jak i nauczycieli - problemem jest jednak to, że eksperci OKE tego nie rozumieją i sami popełniają błędy. Powtórzę raz jeszcze: tego typu wątpliwości nie powinny mieć miejsca przy okazji zadań maturalnych.
Liczba pierwiastków :)
Przepraszam, że tak bez przykładów i odniesień do literatury przekazałem moje spostrzeżenia:
Proszę spojrzeć na:
http://kms.ue.poznan.pl/bartkowiak/mate ... omiany.pdf
http://reference.wolfram.com/mathematic ... Roots.html
http://www.wolframalpha.com/input/?i=CountRoots[+(x-1)^17,+{x,+0,+1}]
Oprogramowanie Wolfram to jeden z najbardziej zaawansowanych silników matematycznych, który wykorzystuje
prawa i twierdzenia matematyczne. Korzysta tutaj z zasadniczego twierdzenia algebry. Oczywiście nie jest to poziom
szkoły średniej.
Podstawowe twierdzenie algebry.
Dowolny wielomian stopnia n nad ciałem liczb zespolonych ma dokładnie n pierwiastków
zespolonych (każdy pierwiastek liczymy tyle razy, ile wynosi jego krotność)
Nie zajmuję się zawodowo algebrą, ale metodami numerycznymi. Pamiętam, że w liceum mój matematyk
rozróżniał dwa różne pierwiastki i dwa takie same pierwiastki.
Pozdrawiam
MD
Proszę spojrzeć na:
http://kms.ue.poznan.pl/bartkowiak/mate ... omiany.pdf
http://reference.wolfram.com/mathematic ... Roots.html
http://www.wolframalpha.com/input/?i=CountRoots[+(x-1)^17,+{x,+0,+1}]
Oprogramowanie Wolfram to jeden z najbardziej zaawansowanych silników matematycznych, który wykorzystuje
prawa i twierdzenia matematyczne. Korzysta tutaj z zasadniczego twierdzenia algebry. Oczywiście nie jest to poziom
szkoły średniej.
Podstawowe twierdzenie algebry.
Dowolny wielomian stopnia n nad ciałem liczb zespolonych ma dokładnie n pierwiastków
zespolonych (każdy pierwiastek liczymy tyle razy, ile wynosi jego krotność)
Nie zajmuję się zawodowo algebrą, ale metodami numerycznymi. Pamiętam, że w liceum mój matematyk
rozróżniał dwa różne pierwiastki i dwa takie same pierwiastki.
Pozdrawiam
MD
- robbo
- Administrator
- Posty: 235
- Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Właśnie dlatego w nawiasie jest dopisek jak należy liczyć pierwiastki, bo to nie jest w żaden sposób 'oczywiste'. Zresztą w książkach algebraicznych zazwyczaj zasadnicze twierdzenie algebry formułuje się ostrożniej: każdy wielomian o współczynnikach zespolonych ma co najmniej jeden pierwiastek. A jeżeli już koniecznie chce się napisać o całkowitej liczbie pierwiastków, to można to zrobić tak jak np. tu:snajpy pisze: Proszę spojrzeć na:
http://kms.ue.poznan.pl/bartkowiak/mate ... omiany.pdf
Podstawowe twierdzenie algebry.
Dowolny wielomian stopnia n nad ciałem liczb zespolonych ma dokładnie n pierwiastków
zespolonych (każdy pierwiastek liczymy tyle razy, ile wynosi jego krotność)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasadnicze ... ie_algebry
Tu nie ma żadnej sprzeczności, ta funkcja po prostu liczy krotności pierwiastków - to nie ma nic wspólnego z samą definicją pierwiastka.http://reference.wolfram.com/mathematic ... Roots.html
http://www.wolframalpha.com/input/?i=CountRoots[+(x-1)^17,+{x,+0,+1}]
Oprogramowanie Wolfram to jeden z najbardziej zaawansowanych silników matematycznych, który wykorzystuje
prawa i twierdzenia matematyczne. Korzysta tutaj z zasadniczego twierdzenia algebry. Oczywiście nie jest to poziom
szkoły średniej.
No bo wszyscy tak robią - ja też. Pisałem nawet dlaczego - to jest wygodne do wzorów Viete'a. Trzeba jednak pamiętać, że to jest tylko taki trick na użytek tej sytuacji.Nie zajmuję się zawodowo algebrą, ale metodami numerycznymi. Pamiętam, że w liceum mój matematyk
rozróżniał dwa różne pierwiastki i dwa takie same pierwiastki.
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
Re: Artykuł: Matura - wiarygodny test kompetencji?
W zbiorze Kiełbasy jest też np.
, a więc CKE robi sobie w ciu*a, gdzie *=l.Jeśli trójmian ma jeden pierwiastek \(x_0\), to \(y=a(x-x_0)^2\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Artykuł: Matura - wiarygodny test kompetencji?
Pierwsze pytanie jakie bym zadał, to proszę o podanie zbioru w jakim operujemy.robbo pisze:Link do artykułu
Jeszcze kilka mniej, lub bardziej podchwytliwych pytań związanych związanych z krotnościami pierwiastków:
Ile rozwiązań mają równania:
\(x^{10}=1\\x^{\frac{4}{3}}=0\\(\sqrt{x})^4=0\)
\((\sin x)^2=0\) w przedziale \(\langle0,\frac{\pi}{2})\) ??
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!