Proszę o rozwiązanie treść zadań :
http://rapidshare.com/files/210640247/zadania.jpg.html
http://rapidshare.com/files/210641375/z ... 2.jpg.html
9 zadan - praca kontrolna z matematyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad.5.
b) \(\frac{2}{3+\sqrt{5}}=\frac{2(3-\sqrt{5})}{(3-\sqrt{5})(3+\sqrt{5}}=\frac{6-2\sqrt{5}}{4}=\frac{3-\sqrt{5}}{2}\)
zad.6.
b) \(x-y=2-\sqrt{5}-2-\sqrt{5}=-2\sqrt{5}\)
c) \(x*y=(2-\sqrt{5})(2+\sqrt{5})=2^2-(\sqrt{5})^2=4-5=-1\)
a) \(\frac{3+\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{(3+\sqrt{2})\sqrt{2}}{2}=\frac{3\sqrt{2}+2}{2}\)Usuń niewymierność z mianownika:
a) \(\frac{3+\sqrt{2}}{\sqrt{2}}\)
b) \(\frac{2}{3+\sqrt{5}}\)
b) \(\frac{2}{3+\sqrt{5}}=\frac{2(3-\sqrt{5})}{(3-\sqrt{5})(3+\sqrt{5}}=\frac{6-2\sqrt{5}}{4}=\frac{3-\sqrt{5}}{2}\)
zad.6.
a) \(x+y=2-\sqrt{5}+2+\sqrt{5}=4\)Dla liczb \(x=2-\sqrt{5}\) i \(y=2+\sqrt{5}\) oblicz:
a) x+y
b)x-y
c)x*y
b) \(x-y=2-\sqrt{5}-2-\sqrt{5}=-2\sqrt{5}\)
c) \(x*y=(2-\sqrt{5})(2+\sqrt{5})=2^2-(\sqrt{5})^2=4-5=-1\)