Jak to obliczyć? Pomocy!!
x:(3i1/3 razy 1 i 1/2 - 5 i 1/3 : 2 i 2/7):(4 i 1/2 - 1 i 1/2 razy x) =2/3
Nie wiem jak pisać ułamki.
Równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9855 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9855 razy
- Płeć:
\(x:(3\frac{1}{3}\cdot1\frac{1}{2}-5\frac{1}{3}:2\frac{2}{7}):(4\frac{1}{2}-1\frac{1}{2}x)=\frac{2}{3}\)
\(x:(\frac{10}{3}\cdot\frac{3}{2}-\frac{16}{3}:\frac{16}{7})=\frac{2}{3}\cdot(\frac{9}{2}-\frac{3}{2}x)\\x:(5-\frac{16}{3}\cdot\frac{7}{16})=3-x\\x:\frac{8}{3}=3-x\\\frac{3}{8}x+x=3\\\frac{11}{8}x=3\\x=3\cdot\frac{8}{11}\\x=\frac{24}{11}\)
\(x:(\frac{10}{3}\cdot\frac{3}{2}-\frac{16}{3}:\frac{16}{7})=\frac{2}{3}\cdot(\frac{9}{2}-\frac{3}{2}x)\\x:(5-\frac{16}{3}\cdot\frac{7}{16})=3-x\\x:\frac{8}{3}=3-x\\\frac{3}{8}x+x=3\\\frac{11}{8}x=3\\x=3\cdot\frac{8}{11}\\x=\frac{24}{11}\)