Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Udowodnić, że dla ciała wyrzuconego pionowo w górę czas wznoszenia jest równy czasowi spadania. Opory ruchu pomijamy.
czas spadania = czas wznoszenia?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Ciało wyrzucone się do góry porusza się ruchem jednostajnie opóźnionym z opóźnieniem równym g (przyspieszenie ziemskie), gdyż na to ciało działa siła grawitacji skierowana w dół. Ciało wzniesie się więc na wysokość h w czasie równym:
\(h = \frac{gt^2}{2}\) - wzór na drogę w spadku swobodnym (w naszym przypadku - rzucie pionowym)]
\(t = \sqrt{\frac{2h}{g}}\)
Identyczna sytuacja zachodzi w przypadku spadania, z tymże tutaj mamy już ruch jednostajnie przyspieszony (spadek swobodny), a g to po prostu przyspieszenie. A więc czas spadania i wznoszenia się jest taki sam
\(h = \frac{gt^2}{2}\) - wzór na drogę w spadku swobodnym (w naszym przypadku - rzucie pionowym)]
\(t = \sqrt{\frac{2h}{g}}\)
Identyczna sytuacja zachodzi w przypadku spadania, z tymże tutaj mamy już ruch jednostajnie przyspieszony (spadek swobodny), a g to po prostu przyspieszenie. A więc czas spadania i wznoszenia się jest taki sam