Mam tu takie zadanko:
1.Do źródła prądu sinusoidalnego o napięciu 240 V i częstotliwości 50 Hz przyłączono kondensator o pojemności 40 μF. Obliczyć reaktancję pojemnościową, natężenie prądu pobieranego przez kondensator i moc bierną.
i drugie
2. Do źródła prądu sinusoidalnego o napięciu 120 V i częstotliwości 50 Hz przyłączono cewkę o indukcyjności 0,6 H. Obliczyć reaktancję indukcyjną i natężenie prądu płynącego przez cewkę. Rezystancję cewki jako znikomo małą pomijamy.
PROSZE O POMOC
PODSTAWY ELEKTRONIKI
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 gru 2010, 10:18
- Otrzymane podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Witam
Zadanie 1
Dane:
\(U=240 V\)
\(f=50 Hz\) (herców)
\(C=40 \mu F = 0,00004 F\) (faradów)
Szukane:
\(X_C\) reaktancja pojemnościowa \(\Omega\)
\(I\) natężenie prądu \(A\)
\(Q_C\) moc bierna pojemnościowa \(VAr\) (czyt. war)
Reaktancja pojemnościowa:
\(X_C= \frac{1}{2 \cdot \pi \cdot f \cdot C}\)
\(X_C= \frac{1}{2 \cdot 3,14 \cdot 50 \cdot 0,00004} \approx 79,6 \left[ \Omega \right]\)
Natężenie prądu:
\(I= \frac{U}{X_C}\)
\(I= \frac{240}{79,6} \approx 3 \left[A \right]\)
Moc bierna pojemnościowa:
\(Q_C=U \cdot I\)
\(Q_C=240 \cdot 3 = 720 \left[VAr \right]\)
Zadanie 2
Dane:
\(U=120 V\)
\(f=50 Hz\)
\(L=0.6 H\) (henrów)
Szukane:
\(X_L\)
\(I\)
Reaktancja indukcyjna:
\(X_L=2 \cdot \pi \cdot f \cdot L\)
\(X_L= \cdot 2*3,14 \cdot 50 \cdot 0,6 \approx 188.5 \left[ \Omega \right]\)
Natężenie prądu:
\(I= \frac{U}{X_L}\)
\(I= \frac{120}{188,5} \approx 0.64 \left[A \right]\)
Zadanie 1
Dane:
\(U=240 V\)
\(f=50 Hz\) (herców)
\(C=40 \mu F = 0,00004 F\) (faradów)
Szukane:
\(X_C\) reaktancja pojemnościowa \(\Omega\)
\(I\) natężenie prądu \(A\)
\(Q_C\) moc bierna pojemnościowa \(VAr\) (czyt. war)
Reaktancja pojemnościowa:
\(X_C= \frac{1}{2 \cdot \pi \cdot f \cdot C}\)
\(X_C= \frac{1}{2 \cdot 3,14 \cdot 50 \cdot 0,00004} \approx 79,6 \left[ \Omega \right]\)
Natężenie prądu:
\(I= \frac{U}{X_C}\)
\(I= \frac{240}{79,6} \approx 3 \left[A \right]\)
Moc bierna pojemnościowa:
\(Q_C=U \cdot I\)
\(Q_C=240 \cdot 3 = 720 \left[VAr \right]\)
Zadanie 2
Dane:
\(U=120 V\)
\(f=50 Hz\)
\(L=0.6 H\) (henrów)
Szukane:
\(X_L\)
\(I\)
Reaktancja indukcyjna:
\(X_L=2 \cdot \pi \cdot f \cdot L\)
\(X_L= \cdot 2*3,14 \cdot 50 \cdot 0,6 \approx 188.5 \left[ \Omega \right]\)
Natężenie prądu:
\(I= \frac{U}{X_L}\)
\(I= \frac{120}{188,5} \approx 0.64 \left[A \right]\)