prędkosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prędkosc
Droga z miejscowosci A do miejscowosci B ma długosc 26 km. Motocyklista przebył tę drogę w czasie o 1,5h krótszym niż rowerzysta który jechał z prędkoscią o 39km/h mniejszą. Oblicz z jaką prędkością jechał motocyklista a z jaką rowerzysta.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oznaczenia:
\(V_m=V
V_r=V-39
t_m=t\\
t_r=t+1,5
S=Vt\)
Znasz wzór na drogę z fizyki.
S=26 km
\(\{V \cdot t=26\\(V-39)(t+1,5)=26\)
\(t= \frac{26}{V}\\
(V-39)( \frac{26}{V}+1,5)=26\\
26+1,5V- \frac{1014}{V}-58,5=26\\
1,5V^2-58,5V-1014=0\;/ \cdot 2
3V^2-117V-2028=0
\Delta =38025
\sqrt{ \Delta }=195
V= \frac{117+195}{6}=52 \;km/h\)
Masz już prędkość motocyklisty.
Prędkość rowerzysty jest o 39 mniejsza,czyli \(V_r=52-39=13\;km/h\)
\(V_m=V
V_r=V-39
t_m=t\\
t_r=t+1,5
S=Vt\)
Znasz wzór na drogę z fizyki.
S=26 km
\(\{V \cdot t=26\\(V-39)(t+1,5)=26\)
\(t= \frac{26}{V}\\
(V-39)( \frac{26}{V}+1,5)=26\\
26+1,5V- \frac{1014}{V}-58,5=26\\
1,5V^2-58,5V-1014=0\;/ \cdot 2
3V^2-117V-2028=0
\Delta =38025
\sqrt{ \Delta }=195
V= \frac{117+195}{6}=52 \;km/h\)
Masz już prędkość motocyklisty.
Prędkość rowerzysty jest o 39 mniejsza,czyli \(V_r=52-39=13\;km/h\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.