Jeszcze dwa zadania z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Jeszcze dwa zadania z treścią

Post autor: cherryvis3 »

1,Pies goni zająca , który znajduje się w odległości 60 swoich skoków od psa. Gdy zając zrobi 9 skoków, w tym czasie pies zrobi ich 6. Wielkość 3 psich skoków jest równa 7 skokom zającom. Ile skoków musi zrobić pies aby dogonić zająca?

2. W sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki; ogólna liczba tych sprzętów jest równa 268. Do sali weszło 480 osób. Po zajęciu wszystkich miejsc siedzących stosunek liczby osób stojących do liczby osób siedzących okazał się większy od \(\frac{39}{160}\) ale mniejszy od \(\frac{41}{160}\). Ile ławek i krzeseł było w sali?

:)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
3 skoki psa to długość siedmiu skoków zająca, czyli 6 skoków psa to długość 14 skoków zająca.
W czasie, kiedy pies robi 6 swoich skoków, zając robi ich 9. Czyli dystans zmniejsza się w tym czasie o 5 skoków zajęczych.
Cały dystans zmniejszyć się musi o 60 soków zająca. 60:5=12. Czyli po 12 takich "seriach" dystans zmniejszy się do zera, więc pies dogoni zająca.
12 takich serii to 12 razy po 6 skoków psa, czyli \(12\cdot6=72\)
Pies musi wykonać 72 skoki, żeby dopaść zająca.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
x- ilość krzeseł w sali
y- ilość ławek
x+3y- ilość miejsc siedzących w sali
x+y=268- łączna ilość sprzętów w sali

\(x=268-y\\268-y+3y=268+2y\)

Ilość siedzących: \(268+2y\)

\(480-(268+2y)=212-268-2y=212-2y\)- ilość stojących

\(\frac{39}{160}\ <\ \frac{212-2y}{268+2y}\ <\ \frac{41}{160}\)

1)
\(\frac{212-2y}{268+2y}>\frac{39}{160}\\\frac{106-y}{134+y}>\frac{39}{160}\\160(106-y)>39(134+y)\\16960-160y>5226+39y\\199y<11734\\y<58\frac{192}{199}\\y\in\ N\\y\le58\)

2)
\(\frac{212-2y}{268+2y}<\frac{41}{160}\\\frac{106-y}{134+y}<\frac{41}{160}\\160(106-y)<41(134+y)\\16960-160y<5494+41y\\201y>11466\\y>57\frac{9}{201}\\y\in\ N\\y\ge58\)

1) i 2):
\(y\le58\ \wedge\ y\ge58\\y=58\)

\(x=268-58=210\)

W sali było 210 krzeseł i 58 ławek
ODPOWIEDZ