Granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Granice

Post autor: Wiktoriiia »

Oblicz granice funkcji:

a) \(\lim_{x\to 1 } \frac{lnx}{x-1}\)

b) \(\lim_{x\to -1 } \frac{ \sqrt[5]{x+2}-1 }{x+1}\)

Bardzo proszę o szybką pomoc
Odpowiedzi:
a)1
b)\(\frac{1}{5}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9864 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
Z de l'Hospitala
\(\lim_{x\to 1} \frac{lnx}{x-1}=(H) \lim_{x\to 1} \frac{\frac{1}{x}}{1}= \lim_{x\to 1} \frac{1}{x}=\frac{1}{1}=1\)
Wiktoriiia
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
Podziękowania: 81 razy

Post autor: Wiktoriiia »

A mógłby ktoś zrobić bez reguły de l'Hospitala? Bo ja muszę to zrobić bez tej reguły.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9864 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
Też
\(\lim_{x\to -1}\ \ \frac{\sqrt[5]{x+2}-1}{x+1}=(H) \lim_{x\to -1} \ \frac{\frac{1}{5\sqrt[5]{x+2^4}}}{1}= \lim_{x\to -1} \frac{1}{5\sqrt[5]{(x+2)^4}}=\frac{1}{5\cdot\sqrt[5]{1^4}}=\frac{1}{5}\)
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Jedno i drugie można zrobić korzystając jedynie z def. pochodnej funkcji w punkcie.

a) \(\lim_{x\to 1 } \frac{lnx}{x-1} = \lim_{x\to 1 } \frac{\ln x-\ln 1}{x-1} = (\ln ')(1) = \frac{1}{1} = 1\)

b) \(\lim_{x\to -1 } \frac{ \sqrt[5]{x+2}-1 }{x+1} = \lim_{x\to -1 } \frac{ \sqrt[5]{x+2}-1 }{x-(-1)} = \lim_{x\to -1 } \frac{ f(x)-f(-1)}{x-(-1)} = f'(-1) = \frac{1}{5}\)
ODPOWIEDZ