Rozpisać równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
q-link
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 16 lis 2010, 17:24
Podziękowania: 18 razy

Rozpisać równanie

Post autor: q-link »

Rozpisać równanie (doprowadzić do ostatecznej postaci krok po kroku)

\(Vsr= \frac{L}{ \frac{L}{2v_1}+ \frac{L}{2v_2} }=\frac{2}{\frac{1}{v1}+\frac{1}{v_2}}=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

\(Vsr= \frac{L}{ \frac{L}{2v_1}+ \frac{L}{2v_2} }= \frac{L}{\frac L2 (\frac{1}{v_1}+ \frac{1}{v_2} )}=\frac{2L}{L(\frac{1}{v1}+\frac{1}{v_2})}=\frac{2}{\frac{1}{v1}+\frac{1}{v_2}}=\frac{2}{\frac{v_2+v_1}{v_1 \cdot v_2}}=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}\)

jak nie rozumiesz jeszcze któregoś przejścia to pisz
ODPOWIEDZ