Pomóżcie:) Zrobiłam zadania, ale nie wiem czy dobrze Możecie sprawdzic ?
1.Przez poprzeczny przekrój przewodnika przepływa w ciągu 1 minuty ładunek 120 C. Oblicz natężenie prądu w tym przewodniku.
AD1
Q=120[c]
t=1min=60 sek
I=Q/t
I=120/60
I=2[A]
2.Na rysunku przedstawiono schemat pewnego obwodu elektrycznego. Z jakich elemwntów składa sie ten obwód elektryczny? Zaznacz kierunki prądów płynących obwodzie po zamknięciu wyłącznika.
Ad2.
-bateria
-przewody
-odbiornik
-włacznik
3. Przyjrzyj się dokładnie latarce kieszonkowej i spróbuj narysować schemat instalacji elektrycznej tego obwodu.
AD3.
( tego jestem najmniej pewna)
Z góry dziękuje
zadania fizyka:)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
1. dobrze
2. odbiornik... na schemacie masz po prostu żarówki I przydałoby się narysować te strzałki wskazujące kierunek prądu na rozwidleniach. Poza tym OK, można by jeszcze ewentualnie sprecyzować, że bateria to źródło prądu stałego.
3. dobrze jest
Tyle że następnym razem umieszczaj takie pytania w dziale "Fizyka"
2. odbiornik... na schemacie masz po prostu żarówki I przydałoby się narysować te strzałki wskazujące kierunek prądu na rozwidleniach. Poza tym OK, można by jeszcze ewentualnie sprecyzować, że bateria to źródło prądu stałego.
3. dobrze jest
Tyle że następnym razem umieszczaj takie pytania w dziale "Fizyka"