1. Wykaż, że ze wszystkich prostokątów o danym obwodzie największe pole ma kwadrat.
2. Bartek wpłacił do pewnego banku 10 000 zł. Po dwóch latach, w ciągu których ani nie dopłacał, ani nie podejmował pieniędzy, odebrał kwotę 12 1000 zł. Jakie było oprocentowanie wkładu w tym banku?
Bardzo proszę o pomoc Z góry dziękuję;)
Pozdrawiam
Zadanie optymalizacyjne oraz zadanie procentowe.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
Ob=2a+2b
Wyznaczam \(a\)
\(2a=Ob-2b\\
a=\frac{1}{2}Ob-b\)
Wyznaczam \(P\)
\(P=ab\\
P=(\frac{1}{2}Ob-b)b\\
P=\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2\)
Obliczam \(b\) dla którego pole będzie maksymalne
\(P(b)=\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2\\
P'(b)=(\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2)'\\
P'(b)=\frac{1}{2}Ob-2b\\
\frac{1}{2}Ob-2b=0\\
2b=\frac{1}{2}Ob\\
b=\frac{1}{4}Ob\)
Obliczam \(a\)
\(a=\frac{1}{2}Ob-b\\
a=\frac{1}{2}Ob-\frac{1}{4}Ob\\
a=\frac{1}{4}Ob\)
\(a=b\)
Prostokąt jest kwadratem
Ob=2a+2b
Wyznaczam \(a\)
\(2a=Ob-2b\\
a=\frac{1}{2}Ob-b\)
Wyznaczam \(P\)
\(P=ab\\
P=(\frac{1}{2}Ob-b)b\\
P=\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2\)
Obliczam \(b\) dla którego pole będzie maksymalne
\(P(b)=\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2\\
P'(b)=(\frac{1}{2}Ob\cdot b-b^2)'\\
P'(b)=\frac{1}{2}Ob-2b\\
\frac{1}{2}Ob-2b=0\\
2b=\frac{1}{2}Ob\\
b=\frac{1}{4}Ob\)
Obliczam \(a\)
\(a=\frac{1}{2}Ob-b\\
a=\frac{1}{2}Ob-\frac{1}{4}Ob\\
a=\frac{1}{4}Ob\)
\(a=b\)
Prostokąt jest kwadratem
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
2. Bartek wpłacił do pewnego banku 10 000 zł. Po dwóch latach, w ciągu których ani nie dopłacał, ani nie podejmował pieniędzy, odebrał kwotę 12 1000 zł. Jakie było oprocentowanie wkładu w tym banku?
Czy tam nie jest przypadkiem jedno zero za dużo?
x - oprocentowanie w skali roku
Po pierwszym roku:
10000 + 10000x
Po drugim:
10000 + 10000x + x (10000 + 10000x)
10000 + 10000x + x (10000 + 10000x) = 12100
10000x + 10000x + 10000x^2 = 2100
10000x^2 + 20000x - 2100 = 0
x = 0,1
x = 10%
Czy tam nie jest przypadkiem jedno zero za dużo?
x - oprocentowanie w skali roku
Po pierwszym roku:
10000 + 10000x
Po drugim:
10000 + 10000x + x (10000 + 10000x)
10000 + 10000x + x (10000 + 10000x) = 12100
10000x + 10000x + 10000x^2 = 2100
10000x^2 + 20000x - 2100 = 0
x = 0,1
x = 10%