asymptota ukośna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

asymptota ukośna

Post autor: jonhio »

e^(-x^2) prosze o pomoc

wyszło mi ze pozostałych asymptot nie ma tzn pionowej i poziomej
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To Ci źle wyszło, bo pozioma jest i to obustronna, a więc ukośnych brak :D
\(\lim_{x\to \infty } e^{-x^2}= \lim_{x\to \infty } \frac{1}{e^{x^2}} =0\)
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

no własnie wyszło mi 0 aaa no tak jak jest 0 to pasuje;/ nie pomyslalem;d sorkii
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\lim_{x\to \infty }e^{-x^2}= \lim_{x\to \infty } (\frac{1}{e})^{x^2}=0\)
Analogicznie przy x dążącym do - nieskończoności.
Jest więc asymptota pozioma o równaniu \(y=0\)
a jak jest pozioma,to nie ma ukośnej niepoziomej.
Innych asymptot nie ma.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

tak ;-) a mam pytanie jak taka asymptota bd rzutowala na wykres fx tzn ze w miejscy y=0 funkcja ma przerwe tak?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

y=0 jest osią poziomą (nie ma powodu żeby miała przerwę)
ODPOWIEDZ