1)Oblicz granicę korzystając z reguły de l'Hospitala
a) \(\lim_{x\to \pi ^-}(sinx)^{ \pi -x}\)
b) \(\lim_{x\to 1^-}(1-x)^{cos(\frac{ \pi x}{2}) }\)
c) \(\lim_{x\to + \infty } \frac{x^2}{x^x^{^{3+2}}}\)
d) \(\lim_{x\to 0} \frac{e^x^{^3}-1-x^3}{sin^6(2x)}\)
e) \(\lim_{x\to 0}(cosx)^{ \frac{1}{x^2} }\)
2)Oblicz granicę. Czy można to zrobić stosując regułę de l'Hospitala?
\(\lim_{x\to \infty } \frac{x+sinx}{x-sinx}\)
Zadania na regułę de l'Hospitala
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
Nie można, bo nie są spełnione założenia (tu: nie istnieje granica ilorazu pochodnych).huzar55 pisze: 2)Oblicz granicę. Czy można to zrobić stosując regułę de l'Hospitala?
\(\lim_{x\to \infty } \frac{x+sinx}{x-sinx}\)
Przykład jest trywialny. Wystarczy podzielić licznik i mianownik przez x, i skorzystać z ograniczoności sinusa.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
2)
Reguła del'Hospitala tu nie zadziała. No bo tak:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{x+sinx}{x-sinx}\) jest typu \(\frac{ \infty }{ \infty }\)
No to spróbujmy reguły de l' Hospitala:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{1-cosx}{1+cosx}\) jest typu \(\frac{nie ma granicy }{nie ma granicy}\)
a tymczasem bez ruguły de l' Hospitala:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{x+sinx}{x-sinx}= \lim_{x\to \infty} \frac{1+ \frac{sinx}{x} }{1- \frac{sinx}{x} }= \frac{1+0}{1-0}=1\)
Reguła del'Hospitala tu nie zadziała. No bo tak:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{x+sinx}{x-sinx}\) jest typu \(\frac{ \infty }{ \infty }\)
No to spróbujmy reguły de l' Hospitala:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{1-cosx}{1+cosx}\) jest typu \(\frac{nie ma granicy }{nie ma granicy}\)
a tymczasem bez ruguły de l' Hospitala:
\(\lim_{x\to \infty} \frac{x+sinx}{x-sinx}= \lim_{x\to \infty} \frac{1+ \frac{sinx}{x} }{1- \frac{sinx}{x} }= \frac{1+0}{1-0}=1\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Liczy się dość paskudnie:
1)
a)
\(\lim_{x\to \pi } (sinx)^{ \pi -x} =\)
\(\lim_{x\to \pi^- } {e^{ln((sinx)^{ \pi -x})}}=\)
W celu ułatwienia sobie zapisu policzmy sobie na "boczku" granicę
\(\lim_{x\to \pi^- } {( \pi -x)ln(sinx)=\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } { { \frac{ln(sinx) }{ \frac{1}{( \pi -x)} } } =^H\)
\(\lim_{x\to \pi^- } { { \frac{ctgx}{ \frac{1}{( \pi -x)^2} } }=\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } { { ctgx \cdot ( \pi -x)^2}} =\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } \frac{( \pi -x)^2}{tgx}=^H\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } \frac{-2( \pi -x)}{ \frac{1}{cos^2x} }= \frac{0}{1}=0\)
Tu jest koniec "boczku"
ostatecznie (o ile się nie pomyliłam):
\(\lim_{x\to \pi } (sinx)^{ \pi -x} =e^0=1\)
1)
a)
\(\lim_{x\to \pi } (sinx)^{ \pi -x} =\)
\(\lim_{x\to \pi^- } {e^{ln((sinx)^{ \pi -x})}}=\)
W celu ułatwienia sobie zapisu policzmy sobie na "boczku" granicę
\(\lim_{x\to \pi^- } {( \pi -x)ln(sinx)=\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } { { \frac{ln(sinx) }{ \frac{1}{( \pi -x)} } } =^H\)
\(\lim_{x\to \pi^- } { { \frac{ctgx}{ \frac{1}{( \pi -x)^2} } }=\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } { { ctgx \cdot ( \pi -x)^2}} =\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } \frac{( \pi -x)^2}{tgx}=^H\)
\(\lim_{x\to \pi ^- } \frac{-2( \pi -x)}{ \frac{1}{cos^2x} }= \frac{0}{1}=0\)
Tu jest koniec "boczku"
ostatecznie (o ile się nie pomyliłam):
\(\lim_{x\to \pi } (sinx)^{ \pi -x} =e^0=1\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 646
- Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
- Otrzymane podziękowania: 171 razy
- Płeć:
Jeden z moich wykładowców lubił żartować, np. "dobry wynik świadczy o tym, że popełniłeś parzystą liczbę błędów".
Ale tu chyba jest tylko jeden: w 4. linijce od dołu (po zastosowaniu H.) brakuje jeszcze jednego minusa.
Chociaż trudno to nazwać błędem - skoro granica jest równa 0, to formalnie wszystko jest ok, napisane równości są prawdziwe.
Ale tu chyba jest tylko jeden: w 4. linijce od dołu (po zastosowaniu H.) brakuje jeszcze jednego minusa.
Chociaż trudno to nazwać błędem - skoro granica jest równa 0, to formalnie wszystko jest ok, napisane równości są prawdziwe.