1. Zapisz liczbę 0,6 w postaci takiego ułamaka zwykłego, w którym suma licznika i mianownika wynosi 1000.
2. Iloraz dwóch liczb jest równy 3. Suma tych liczb jest o 6 większa od ich różnicy (od wiekszej z tych liczb odejmiemy mniejszą).Jakie to liczby?
3.Na walnym zgromadzeniu wszystkich pracowników firmy Fiksus doszło do burzliwej kłótni. Część pracowników wyszła z sali.Dyrektor zauważył, że jeśli salę opuści jeszcze jedna osoba , to pozostanie tylko jedna trzecia pracowników. Wyszedł więc i nakłonił dwie osoby do powrotu razem z nim na salę obrad Dzięki temu w dalszej części zebrania brala udział połowa pracowników firmy Fiksu. Ilu ich było?
Układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-licznik
y-mianownik
\(\begin{cases} x+y=1000 \\ \frac{x}{y}=0,6\end{cases}\)
\(\begin{cases} x = 375 \\ y = 625 \end{cases}\)
2.
x-I liczba
y-II liczba
\(\begin{cases} \frac{x}{y}=3 \\ (x+y)-(x-y)=6 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=3 \end{cases}\)
3.
x-ilość pracowników
y-ilośc pracowników, którzy wyszli
\(\begin{cases} x-y-1= \frac{1}{3}x\\ x-y+2= \frac{1}{2}x \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=18\\ y=11 \end{cases}\)
x-licznik
y-mianownik
\(\begin{cases} x+y=1000 \\ \frac{x}{y}=0,6\end{cases}\)
\(\begin{cases} x = 375 \\ y = 625 \end{cases}\)
2.
x-I liczba
y-II liczba
\(\begin{cases} \frac{x}{y}=3 \\ (x+y)-(x-y)=6 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=3 \end{cases}\)
3.
x-ilość pracowników
y-ilośc pracowników, którzy wyszli
\(\begin{cases} x-y-1= \frac{1}{3}x\\ x-y+2= \frac{1}{2}x \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=18\\ y=11 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.