asymptoty wykresu(pionowa, pozioma, ukosna)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Ona nie ma asymptot.
No bo tak:
Dziedzina :\((0,+ \infty )\)
\(\lim_{x\to + \infty } xln \frac{1}{x}= \infty \cdot (- \infty )=- \infty\) -brak asumptoty poziomej.
\(\lim_{x\to 0^+ } xln \frac{1}{x}= \lim_{t\to + \infty } \frac{lnt}{t}= \lim_{t\to + \infty } \frac{ \frac{1}{t} }{1} =0\) -brak asymptoty pionowej
\(\lim_{x\to + \infty } \frac{xln \frac{1}{x} }{x} = \lim_{x\to + \infty } ln\frac{1}{x}=- \infty\) -brak asymptoty ukośnej
No bo tak:
Dziedzina :\((0,+ \infty )\)
\(\lim_{x\to + \infty } xln \frac{1}{x}= \infty \cdot (- \infty )=- \infty\) -brak asumptoty poziomej.
\(\lim_{x\to 0^+ } xln \frac{1}{x}= \lim_{t\to + \infty } \frac{lnt}{t}= \lim_{t\to + \infty } \frac{ \frac{1}{t} }{1} =0\) -brak asymptoty pionowej
\(\lim_{x\to + \infty } \frac{xln \frac{1}{x} }{x} = \lim_{x\to + \infty } ln\frac{1}{x}=- \infty\) -brak asymptoty ukośnej